Ter verduidelijking…enkele koffietermen:
Espresso
Een sterk kopje koffie met een inhoud van +- 30à40ml
Ristretto
Een veel sterkere versie van de gewone espresso: dezelfde hoeveelheid koffie als een
gewone espresso maar dan met een inhoud van 15à20ml. Praktisch gezien zet je dus
een gewone espresso, maar laat je minder water door de espressomachine lopen en
gebruik je de kleinste kopjes. Voor de echte koffieliefhebber dus!
Lungo
Een espresso waarbij je meer water door de koffie laat lopen en die dus slapper
smaakt dan een gewone espresso. Doordat hij wordt geserveerd in een normaal kopje
(15 tot 18cl), lijkt hij ietwat op een normale koffie (maar dan met een crémelaagje)
Deze is wat doorgaans bij ons aanzien wordt als een gewone of normale tas koffie.
Americano
Een espresso waar achteraf de tas aangevuld wordt met heel heet water, daardoor zal
deze ook iets slapper overkomen dan de Lungo.
Cappuccino
Een echte, traditionele cappuccino bestaat uit één derde espressokoffie en ongeveer
100ml opgestoomde melk en een laagje melkschuim (+-150ml in totaal), en je hoort het
goed, slagroom komt er bij een cappuccino niet aan te pas.
Tip 1: De textuur van het schuimlaagje wordt grotendeels bepaald door het vetgehalte van de melk.
Voor de beste cappuccino gebruik je dus best volle melk (bij voorkeur met een vetgehalte van ongeveer
35%), want die zorgt voor stevige laag melkschuim.
Kies je voor een overgrote dosis melk en een heel klein beetje espresso, dan spreken we van een
Franziskaner koffie.
Tip 2: Afwerken van de cappuccino kan op verschillende manieren: heel bekend is het strooien van
cacaopoeder over het melkschuim, maar ook kaneel wordt vaak gebruikt.
Caffè macchiato
Een espresso met een paar scheutjes melk. Macchiato betekent letterlijk gevlekt. Ook
al zijn de ingrediënten (koffie, water en melk) gelijk, toch smaakt de caffè macchiato
voller en sterker dan een cappuccino.
TIP: Kies voor een koffieglas in plaats van een kopje.
Caffè doppio
Niets anders dan een dubbele espresso. Tweemaal de hoeveelheid water én koffie.
Latte macchiato
Eigenlijk is een latte macchiato niks anders dan een kop warme melk met een beetje
espresso en schuim. Het echte geheim van een goede latte macchiato zit hem in de
details: hij is uit meerdere lagen opgebouwd die bovendien niet in elkaar overlopen.
TIP: Een latte macchiato hoort gewoon in een smakelijk, hoog koffieglas.
Ook met de latte macchiato kan je gaan experimenteren. Zoals de latte macchiato met vanille
bijvoorbeeld, een prima drankje voor na het middageten. Bereid een espresso, warm de 100 ml melk en
wat vanillezaadjes op en zorg voor een beetje melkschuim. Giet vervolgens de melk in een glas en schenk
er de nog hete espresso langs de zijkant van het glas bij. Dit zorgt voor de vorming van mooie laagjes,
zoals het bij een echte latte macchiato past.
Een ander voorbeeld is de Franse versie van de latte macchiato. Schep eerst een eetlepel rietsuiker en
een eetlepel cognac in het glas. Bereid vervolgens de traditionele latte macchiato en serveer hem met
slagroom en een beetje cacaopoeder. Onderaan het glas zie je duidelijk het laagje met het
Cognac/rietsuiker-mengsel.
Caffè latte
Zoals de naam het al zegt: melk neemt een centrale plaats in bij deze koffie. De caffè
latte kan je vergelijken met een koffie verkeerd, alleen gebruiken we espresso in
plaats van gewone koffie. De verhouding melk en koffie is half om half. Giet warme
melk in een hoog glas of een grote kop – dat mag zelfs licht opgeklopte melk zijn.
Daarbovenop giet je het kopje espresso leeg. Het verschil met een cappuccino merk je
aan de hoeveelheid en de luchtigheid van de melk.
Je kan de caffè latte ook op de traditionele manier maken, met een mokkapot. De
achthoekige designklassieker van de Italiaan Bialetti krijgt een plaatsje op het
kookfornuis en bestaat uit drie delen: een waterreservoir, een filter en een
opvangbakje met schenktuit. Wanneer het water aan de kook gaat, stuwt de stoom het
water doorheen de filter met gemalen koffie naar het opvangbakje. Dat geeft de
koffie een rijk aroma en volle smaak. Vervolgens giet je de koffie over de warme melk.
Caffè con panna
Espresso met slagroom. Giet gewoon de espresso in een kopje en laat de slagroomspuit
er op los. De hoeveelheid espresso (single of doppio) kies je volgens eigen smaak.
Caffè coretto
Een espresso met een paar scheutjes alcohol of likeur zoals Sambuca, Amaretto of
Grappa. Een variant is de corretto macchiato waarbij wordt afgemaakt met een
lepeltje verrijkt melkschuim. Bereid de espresso in een klein glas, voeg er de likeur aan
toe en werk het geheel af met een volle lepel schuim. Bij al deze 'koffie met melk
varianten kan je ook zoete siropen toevoegen, iets wat je vaak ziet bij een echte
barista. Kies best voor niet te veel siroop (1 cl) wegens te zoet. Populaire smaken zijn
karamel, hazelnoot, kaneel, noten en vanille.
Caffé freddo
Ijskoffie! Heerlijk op warme dagen omdat het ijskoud geserveerd wordt. Caffè freddo
maak je door een scheut espresso af te koelen door het te mixen met ijs, bijvoorbeeld
in een cocktailshaker (eventueel aangevuld met melk) Na het geheel te zeven, serveer
je het drankje in een glas.
TIP:
Caffé freddo is verfrissend op een warme dag, maar ook het ideale afzakkertje voor na het eten.
In het zuiden en vooral in Spanje vraag je een caffé of caffé con leché en een glas met ijsblokjes (un
vaso con hielo) waarbij je dan zelf de koffie overgiet in het glas met ijsblokjes.
BELANGRIJK!
Om een goede kop koffie te zetten spelen er verschillende factoren. De mengeling,
koffiesoort, maling, dosering, onderhoud van de machine en natuurlijk de hand van de
meester!. Zo behoeft een basisinstelling een fijne maling en 7à9gr koffie per tas. Het
water mag ook niet kokend zijn. Koffie verbrand nl. op 94° en zal dan heel donker
worden en verbrand ruiken/smaken en een heel dunne crémelaag afgeven.
KOFFIETIPS
ESPRESSO : Een sterk kopje koffie (30à40ml), met wat meer inhoud dan de Ristretto
(15à20ml).
CAFFE CREMA : Wordt geserveerd in een normaal kopje, met dunne room.
PANNA MONTATA : Als een espresso in een normaal kopje, doch met veel slagroom.
WIENER MELANGE : Wordt geserveerd in een glas en bestaat uit gelijke delen
koffie, dunne room en slagroom.
CAFE à L'ITALIENNE : Fijngewreven sinaasappelschil en drie druppels Angostura
bitter in een hoog porseleinen kopje, met ESPRESSO bijvullen. Garneren met slagroom.
JAVA-MOKA : Kennen we eigenlijk allemaal, hete koffie en hete chocola in gelijke
delen mengen. Een snuifje kaneel en klaar is kees.
CAFE FRAPPE : 1 Kleine kop sterke koffie, 2 soeplepels gesuikerde gecondenseerde
melk, 1 snuifje vanille poeder. De ingrediënten mengen. Ze kloppen met een elektrische
klopper of in de shaker. Het mengsel in de glazen gieten en een ijsblokje aan elk
toevoegen.
TONIC-COFFEE : 1 Kop zeer sterke zwarte koffie, 2 soeplepels nogal vloeibare room,
1 soeplepel cognac, 4 stukken suiker. Alle ingrediënten mengen en klop ze, indien
mogelijk met de elektrische klopper of in de shaker. Over de glazen verdelen en aan
ieder glas een of twee ijsklontjes toevoegen.
GRANITA DI CAFFE : 1 Kop zeer sterke koffie, 4 stukken suiker, 1 soeplepel
slagoom, 1/3 kop gestampt ijs.
AMANDELKOFFIE : 1 Of 2 ijsblokjes uit de koelkast, 1 1/2 kop sterke koude koffie, 3
stukken suiker, 1 koffielepel gehakte amandelen, 1 koffielepel rum. Alle ingrediënten in
een groot glas mengen en de ijsblokjes aan toevoegen.
BRASILIA : 1 Kop zwarte koffie, 2 soeplepels rum, 2 soeplepels griessuiker, 1 snuifje
vanille-suiker, 1 soeplepel room, 1 citroenschil. Alles mengen met de elektrische
klopper of in de shaker. Over de glazen verdelen en een ijsblokje per glas aan
toevoegen.
VERMOUTH-KOFFIE : 1/4 Glas melk, 3 soeplepels sterke koffie, 1 likeurglas
vermouth, 1 soeplepel gestampt ijs. Giet alle ingrediënten in een shaker. Flink
schudden en serveren.
Ter verduidelijking…enkele
koffietermen:
Espresso
Een sterk kopje koffie met een inhoud
van +- 30à40ml
Ristretto
Een veel sterkere versie van de gewone
espresso: dezelfde hoeveelheid koffie
als een gewone espresso maar dan met
een inhoud van 15à20ml. Praktisch
gezien zet je dus een gewone espresso,
maar laat je minder water door de
espressomachine lopen en gebruik je
de kleinste kopjes. Voor de echte
koffieliefhebber dus!
Lungo
Een espresso waarbij je meer water
door de koffie laat lopen en die dus
slapper smaakt dan een gewone
espresso. Doordat hij wordt
geserveerd in een normaal kopje (15
tot 18cl), lijkt hij ietwat op een
normale koffie (maar dan met een
crémelaagje)
Deze is wat doorgaans bij ons aanzien
wordt als een gewone of normale tas
koffie.
Americano
Een espresso waar achteraf de tas
aangevuld wordt met heel heet water,
daardoor zal deze ook iets slapper
overkomen dan de Lungo.
Cappuccino
Een echte, traditionele cappuccino
bestaat uit één derde espressokoffie
en ongeveer 100ml opgestoomde melk
en een laagje melkschuim (+-150ml in
totaal), en je hoort het goed, slagroom
komt er bij een cappuccino niet aan te
pas.
Tip 1: De textuur van het schuimlaagje wordt
grotendeels bepaald door het vetgehalte van
de melk. Voor de beste cappuccino gebruik je
dus best volle melk (bij voorkeur met een
vetgehalte van ongeveer 35%), want die zorgt
voor stevige laag melkschuim.
Kies je voor een overgrote dosis melk en een
heel klein beetje espresso, dan spreken we van
een Franziskaner koffie.
Tip 2: Afwerken van de cappuccino kan op
verschillende manieren: heel bekend is het
strooien van cacaopoeder over het melkschuim,
maar ook kaneel wordt vaak gebruikt.
Caffè macchiato
Een espresso met een paar scheutjes
melk. Macchiato betekent letterlijk
gevlekt. Ook al zijn de ingrediënten
(koffie, water en melk) gelijk, toch
smaakt de caffè macchiato voller en
sterker dan een cappuccino.
TIP: Kies voor een koffieglas in plaats van een
kopje.
Caffè doppio
Niets anders dan een dubbele
espresso. Tweemaal de hoeveelheid
water én koffie.
Latte macchiato
Eigenlijk is een latte macchiato niks
anders dan een kop warme melk met
een beetje espresso en schuim. Het
echte geheim van een goede latte
macchiato zit hem in de details: hij is
uit meerdere lagen opgebouwd die
bovendien niet in elkaar overlopen.
TIP: Een latte macchiato hoort gewoon in een
smakelijk, hoog koffieglas.
Ook met de latte macchiato kan je gaan
experimenteren. Zoals de latte macchiato met
vanille bijvoorbeeld, een prima drankje voor na
het middageten. Bereid een espresso, warm de
100 ml melk en wat vanillezaadjes op en zorg
voor een beetje melkschuim. Giet vervolgens
de melk in een glas en schenk er de nog hete
espresso langs de zijkant van het glas bij. Dit
zorgt voor de vorming van mooie laagjes, zoals
het bij een echte latte macchiato past.
Een ander voorbeeld is de Franse versie van de
latte macchiato. Schep eerst een eetlepel
rietsuiker en een eetlepel cognac in het glas.
Bereid vervolgens de traditionele latte
macchiato en serveer hem met slagroom en een
beetje cacaopoeder. Onderaan het glas zie je
duidelijk het laagje met het
Cognac/rietsuiker-mengsel.
Caffè latte
Zoals de naam het al zegt: melk neemt
een centrale plaats in bij deze koffie.
De caffè latte kan je vergelijken met
een koffie verkeerd, alleen gebruiken
we espresso in plaats van gewone
koffie. De verhouding melk en koffie is
half om half. Giet warme melk in een
hoog glas of een grote kop – dat mag
zelfs licht opgeklopte melk zijn.
Daarbovenop giet je het kopje
espresso leeg. Het verschil met een
cappuccino merk je aan de hoeveelheid
en de luchtigheid van de melk.
Je kan de caffè latte ook op de
traditionele manier maken, met een
mokkapot. De achthoekige
designklassieker van de Italiaan
Bialetti krijgt een plaatsje op het
kookfornuis en bestaat uit drie delen:
een waterreservoir, een filter en een
opvangbakje met schenktuit. Wanneer
het water aan de kook gaat, stuwt de
stoom het water doorheen de filter
met gemalen koffie naar het
opvangbakje. Dat geeft de koffie een
rijk aroma en volle smaak. Vervolgens
giet je de koffie over de warme melk.
Caffè con panna
Espresso met slagroom. Giet gewoon de
espresso in een kopje en laat de
slagroomspuit er op los. De hoeveelheid
espresso (single of doppio) kies je
volgens eigen smaak.
Caffè coretto
Een espresso met een paar scheutjes
alcohol of likeur zoals Sambuca,
Amaretto of Grappa. Een variant is de
corretto macchiato waarbij wordt
afgemaakt met een lepeltje verrijkt
melkschuim. Bereid de espresso in een
klein glas, voeg er de likeur aan toe en
werk het geheel af met een volle lepel
schuim. Bij al deze 'koffie met melk
varianten kan je ook zoete siropen
toevoegen, iets wat je vaak ziet bij een
echte barista. Kies best voor niet te
veel siroop (1 cl) wegens te zoet.
Populaire smaken zijn karamel,
hazelnoot, kaneel, noten en vanille.
Caffé freddo
Ijskoffie! Heerlijk op warme dagen
omdat het ijskoud geserveerd wordt.
Caffè freddo maak je door een scheut
espresso af te koelen door het te
mixen met ijs, bijvoorbeeld in een
cocktailshaker (eventueel aangevuld
met melk) Na het geheel te zeven,
serveer je het drankje in een glas.
TIP:
Caffé freddo is verfrissend op een warme dag,
maar ook het ideale afzakkertje voor na het
eten.
In het zuiden en vooral in Spanje vraag je een
caffé of caffé con leché en een glas met
ijsblokjes (un vaso con hielo) waarbij je dan
zelf de koffie overgiet in het glas met
ijsblokjes.
BELANGRIJK!
Om een goede kop koffie te zetten
spelen er verschillende factoren. De
mengeling, koffiesoort, maling,
dosering, onderhoud van de machine en
natuurlijk de hand van de meester!. Zo
behoeft een basisinstelling een fijne
maling en 7à9gr koffie per tas. Het
water mag ook niet kokend zijn. Koffie
verbrand nl. op 94° en zal dan heel
donker worden en verbrand
ruiken/smaken en een heel dunne
crémelaag afgeven.
KOFFIETIPS
ESPRESSO : Een sterk kopje koffie
(30à40ml), met wat meer inhoud dan
de Ristretto (15à20ml).
CAFFE CREMA : Wordt geserveerd in
een normaal kopje, met dunne room.
PANNA MONTATA : Als een espresso
in een normaal kopje, doch met veel
slagroom.
WIENER MELANGE : Wordt
geserveerd in een glas en bestaat uit
gelijke delen koffie, dunne room en
slagroom.
CAFE à L'ITALIENNE : Fijngewreven
sinaasappelschil en drie druppels
Angostura bitter in een hoog
porseleinen kopje, met ESPRESSO
bijvullen. Garneren met slagroom.
JAVA-MOKA : Kennen we eigenlijk
allemaal, hete koffie en hete chocola in
gelijke delen mengen. Een snuifje
kaneel en klaar is kees.
CAFE FRAPPE : 1 Kleine kop sterke
koffie, 2 soeplepels gesuikerde
gecondenseerde melk, 1 snuifje vanille
poeder. De ingrediënten mengen. Ze
kloppen met een elektrische klopper of
in de shaker. Het mengsel in de glazen
gieten en een ijsblokje aan elk
toevoegen.
TONIC-COFFEE : 1 Kop zeer sterke
zwarte koffie, 2 soeplepels nogal
vloeibare room, 1 soeplepel cognac, 4
stukken suiker. Alle ingrediënten
mengen en klop ze, indien mogelijk met
de elektrische klopper of in de shaker.
Over de glazen verdelen en aan ieder
glas een of twee ijsklontjes toevoegen.
GRANITA DI CAFFE : 1 Kop zeer
sterke koffie, 4 stukken suiker, 1
soeplepel slagoom, 1/3 kop gestampt
ijs.
AMANDELKOFFIE : 1 Of 2 ijsblokjes
uit de koelkast, 1 1/2 kop sterke koude
koffie, 3 stukken suiker, 1 koffielepel
gehakte amandelen, 1 koffielepel rum.
Alle ingrediënten in een groot glas
mengen en de ijsblokjes aan toevoegen.
BRASILIA : 1 Kop zwarte koffie, 2
soeplepels rum, 2 soeplepels
griessuiker, 1 snuifje vanille-suiker, 1
soeplepel room, 1 citroenschil. Alles
mengen met de elektrische klopper of
in de shaker. Over de glazen verdelen
en een ijsblokje per glas aan
toevoegen.
VERMOUTH-KOFFIE : 1/4 Glas melk,
3 soeplepels sterke koffie, 1 likeurglas
vermouth, 1 soeplepel gestampt ijs.
Giet alle ingrediënten in een shaker.
Flink schudden en serveren.