KOFFIETIPS

 
  1. ESPRESSO : Een sterk kopje koffie, met wat meer inhoud dan de Ristretto. 
  2. CAFFE CREMA : Wordt geserveerd in een normaal kopje, met dunne room. 
  3. PANNA MONTATA : Als een espresso in een normaal kopje, doch met veel slagroom.
  4. WIENER MELANGE : Wordt geserveerd in een glas en bestaat uit gelijke delen koffie, dunne room en slagroom.
  5. CAFE à L'ITALIENNE : Fijngewreven sinaasappelschil en drie druppels Angostura bitter in een hoog porseleinen kopje, met ESPRESSO bijvullen. Garneren met slagroom.
  6. JAVA-MOKA : Kennen we eigenlijk allemaal, hete koffie en hete chocola in gelijke delen mengen. Een snuifje kaneel en klaar is kees.
  7. CAFE FRAPPE : 1 Kleine kop sterke koffie, 2 soeplepels gesuikerde gecondenseerde melk, 1 snuifje vanille poeder. De ingrediënten mengen. Ze kloppen met een elektrische klopper of in de shaker. Het mengsel in de glazen gieten en een ijsblokje aan elk toevoegen.
  8. TONIC-COFFEE : 1 Kop zeer sterke zwarte koffie, 2 soeplepels nogal vloeibare room, 1 soeplepel cognac, 4 stukken suiker. Alle ingrediënten mengen en klop ze, indien mogelijk met de elektrische klopper of in de shaker. Over de glazen verdelen en aan ieder glas een of twee ijsklontjes toevoegen.
  9. GRANITA DI CAFFE : 1 Kop zeer sterke koffie, 4 stukken suiker, 1 soeplepel slagoom, 1/3 kop gestampt ijs.
  10. AMANDELKOFFIE : 1 Of 2 ijsblokjes uit de koelkast, 1 1/2 kop sterke koude koffie, 3 stukken suiker, 1 koffielepel gehakte amandelen, 1 koffielepel rum. Alle ingrediënten in een groot glas mengen en de ijsblokjes aan toevoegen.
  11. BRASILIA : 1 Kop zwarte koffie, 2 soeplepels rum, 2 soeplepels griessuiker, 1 snuifje vanille-suiker, 1 soeplepel room, 1 citroenschil. Alles mengen met de elektrische klopper of in de shaker. Over de glazen verdelen en een ijsblokje per glas aan toevoegen.
  12. VERMOUTH-KOFFIE : 1/4 Glas melk, 3 soeplepels sterke koffie, 1 likeurglas vermouth, 1 soeplepel gestampt ijs. Giet alle ingrediënten in een shaker. Flink schudden en serveren.

Ter verduidelijking…de koffietermen:                         

§  Cappuccino
Een echte, traditionele cappuccino bestaat uit één derde espressokoffie (150 ml) en gelijke delen melk en melkschuim, en je hoort het goed, slagroom komt er bij een cappuccino niet aan te pas.

TIP 1: De textuur van het schuimlaagje wordt grotendeels bepaald door het vetgehalte van de melk. Voor de beste cappuccino gebruik je dus best volle melk (bij voorkeur met een vetgehalte van ongeveer 35%), want die zorgt voor stevige laag melkschuim.
Kies je voor een overgrote dosis melk en een heel klein beetje espresso, dan spreken we van een Franziskaner koffie.

TIP 2: Afwerken van de cappuccino kan op verschillende manieren: heel bekend is het strooien van cacaopoeder over het melkschuim, maar ook kaneel wordt vaak gebruikt.